Welke gipsplaat heeft u nodig?

Het gebruikt van gipsplaten in de bouw is eigenlijk niet meer weg te denken. De variatie die mogelijk is maakt de toepasbaarheid zeer groot. In deze blog gaan we dieper in op de variatie van de verschillende soorten gips en behandelen we gipsplaatschroeven apart. Het doel hiervan is om u als lezer te helpen bij het kiezen van de juiste soort gipsplaat voor uw bouwwerk.

Soorten, maten en vormen gips

Zoals genoemd in de inleiding zijn gipsplaten zijn veelgebruikt in de bouw. Ze zijn heel erg handig om bijvoorbeeld snel een nieuwe kamer te bouwen, als dit is wat u wil. In de soorten gipsplaten zitten veel verschillen. Wanneer je bijvoorbeeld online, of in de winkel, gaat kijken naar het soort gipsplaat dat je nodig hebt, zijn er veel soorten. Het product heeft verschillende afwerkingen en versies. Zo heb je een gipskartonplaat, maar ook een gipsvezelplaat. Ook bestaat er zoiets als spuitgips. Ook hangt het doel samen met de dikte die je zoekt. Gipsplaten kunnen zo dun zijn als 3,5mm, maar ook wel 45mm dik. Hiernaast is ook de afmeting belangrijk. Wanneer je een wand gaat bouwen zijn zo groot mogelijk gipsplaten die in de ruimte mogelijk zijn handig om jezelf werk te besparen. Kleine platen zijn bijvoorbeeld 1200x1000mm en grote platen kunnen oplopen tot 4200x600m. Deze afmeting is afhankelijk aan waar je de plaat gaat plaatsen, evenals de randafwerking. In een schuur zal een afgeschuurde kant minder nodig zijn dan in een woning zelf. Er zijn veel verschillende merken die gipsplaten aanbieden. Het is verstandig om bij de fabrikanten te kijken wat ze aanbieden en wat de voor- en nadelen zijn. Het is ook belangrijk om te kijken naar de brandklasse. Brandklasse worden verdeeld in A1, A2, B en C.

Gipsplaatschroeven

Misschien heeft u wel eens van gehoord, of bent u erlangs gelopen in de bouwmarkt. Gipsplaatschroeven worden gebruikt om gipskarton en brandwerende platen op metal studs te bevestigen. De schroeven hebben een snelle draaisnelheid. Dit komt door de dubbele twinfast van fijn draad. Bij het gebruik van gipsplaatschroeven is voorboren niet nodig. Het indraaien is ook zeer gemakkelijk, dit gebeurt namelijk met een kruiskop. Ook zijn de schroeven gefostateerd. Dit betekent dat er geen roest ontstaat op de schroeven, zelfs na het schuren. Om de schroef te laten verzinken in het plaatoppervlak kunt u gebruik maken van de trompetkop. Dit zorgt ervoor dat de want strak is af te werken door een  

Geef een reactie